piątek, 26 października 2012

CHILI CON CARNE


Oto nasze pierwsze danie dla singla...


Składniki:
-       1 puszka czerwonej fasoli
-       1 puszka pomidorów
-       1 puszka kukurydzy
-       2 zielone papryki
-       2 ząbki czosnku
-       1 cebula
-       1 koncentrat pomidorowy
-       sól, pieprz, chili do smaku
-       3 łyżki oliwy
-   500 g mięsa mielonego

Sposób przygotowania:

Cebulę podsmażyć na oliwie na złoty kolor. Dodać rozgnieciony czosnek oraz mięso  i smażyć przez 15 minut. Dodać fasolę, kukurydzę, pokrojoną w kostkę paprykę oraz pomidory i doprawić do smaku. Całe danie dobrze jest przełożyć do garnka i dusić pod przykryciem około 15 minut. Tą potrawę najlepiej zjeść z ryżem, który gotujemy, aby nie tracić czasu, podczas duszenia potrawy. Chili con carne jest pyszne również kiedy zjemy je ze zwykłym chlebem lub jeśli ktoś lubi z ziemniakami.
 Potrawa ta smakuje wyśmienicie nawet na drugi lub trzeci dzień, ponieważ przyprawy doskonale wchłoną się w mięso i warzywa. Jeśli chcemy zaoszczędzić czas, możemy podwoić ilość składników i cieszyć się smakiem tej przepysznej potrawy nie tylko w dniu jej przygotowania, ale także do trzech dni po jej przyrządzeniu. Świetnym dodatkiem do tej potrawy może być wytrawne wino np. Tapas.


Życzymy smacznego! ;)





3 komentarze: