sobota, 29 grudnia 2012

Smażona pierś kurczaka na sałacie pekińskiej z pomidorami



Przedstawiamy Wam nieskomplikowane danie, które każdemu uda się przygotować i na pewno będzie smaczne. Ma ono niewiele składników, jest wyjątkowo szybkie w przygotowaniu i posiada jeszcze jeden plus – nie pobrudzimy dużej ilości naczyń :)

Składniki:
-        2 piersi z kurczaka
-        1/2 kapusty pekińskiej
-        2 pomidory
-        1 cebula
-        oliwa z oliwek
-        kostka Knorra

Zaczynamy od pokrojenia piersi z kurczaka na kawałki (najlepiej w paski o średniej grubości) i skropienia ich sokiem z cytryny. Kroimy cebulę i smażymy około 2 minut, aż zrobi się szklista.
Do miseczki wlewamy trochę oliwy i rozgniatamy w niej kostkę Knorra i mieszamy. Powstanie nam idealne połączenie przypraw. Moczymy kawałki kurczaka w oleju i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Smażymy około 10 minut. Pod koniec smażenia dodajemy pokrojone w plastry pomidory. W międzyczasie kroimy kapustę pekińską i wykładamy na talerz. Upieczone mięso kładziemy na sałatę i gotowe :))) Zamiast kapusty możemy podać tą potrawę z ryżem lub pieczonymi ziemniakami!




Życzymy Smacznego!





poniedziałek, 3 grudnia 2012

SPAGHETTI Z KURCZAKIEM W SOSIE SŁODKO-KWAŚNYM



 Czas na kolejne szybkie i łatwe danie dla singla









Składniki:

- makaron do spaghetti  1 opakowanie
- sos słodko-kwaśny ( ASPIRO)
- 1 pierś z kurczaka
- przyprawa do kurczaka
- sól
- przyprawa Vegeta

Przygotowanie:

 Zaczynamy od wstawienia na kuchenkę wody na makaron. Należy pamiętać o dodaniu soli.Podczas gdy woda się grzeje, my zaczynamy robić kurczaka. Pierś kroimy w kostkę ( średniej wielkości). Następnie wrzucamy pokrojonego  kurczaka na rozgrzaną patelnię z olejem. Smażymy na małym ogniu ok 10 min. - do zarumienienia, dodając przyprawy do kurczaka oraz Vegetę. Gotowego kurczaka zestawiamy z ognia i pozostawiamy na patelni. Do wrzącej ( wcześniej osolonej) wody wsypujemy paczkę makaronu i gotujemy 8-10 min, mieszając. Gotowy makaron przerzucamy na durszlak , następnie z powrotem do garnka. Zalewamy zimną wodą i mieszamy w celu wypłukania resztek soli. Wypłukany makaron ponownie umieszczamy na durszlaku.Wracamy do naszego kurczaka. stawiamy do ponownie na ogniu i dodajemy słoiczek sosu słodko-kwaśnego. Całość podgrzewamy na małym ogniu do zagotowania. Zdejmujemy z ognia. Makaron nakładamy na talerz i polewamy przygotowanym sosem.







Życzymy smacznego!!!